четвер, 28 квітня 2016 р.

400 років від дня смерті В.Шекспіра

«Я знаю вас усіх. Але тим часом
Ще потуратиму безчинствам ницим
в тому буду я наслідувати сонцю,
Яке зловісним хмарам дозволяє
Свою красу од світу затуляти,
Щоб за своїм бажанням ще дивніш засяяти...»
Уїльям Шекспір «Генріх IV»



Уїльям Шекспір (William Shakespeare) народився в 1564 році 23 квітня в місті Стратфорд-на-Ейвоні (англ. Stratford-upon-Avon), в графстві Уоркшір, в центрі Англії. Батько Шекспіра - Джон Шекспір, за професією рукавичник, був заможною людиною і займав різні посади в системі міського самоврядування, аж до міського голови (в 1568). Мати Шекспіра, Мері, була дочкою Роберта Арденна, дрібного дворянина з Уоркшіра, що походив зі стародавнього роду католиків Арденн.

За своє творче життя великий драматург написав 17 комедій, 11 трагедій, 5 поем, більше 150 сонетів і близько 10 хронік. Якщо про ранні трагедії Шекспіра можна сказати, що вони «сонетні», то, в свою чергу, про сонети можна сказати, що вони позначені рисами трагічності.
Досі не вщухають суперечки про те, чи був Шекспір насправді автором всіх цих та інших творів. 

Помер великий драматург Вільям Шекспір 23 квітня 1616 р. в Стратфорд-он-Ейвоні. Згідно із заповітом, його тіло поховане під вівтарем церкви в Стратфорді.
Більше половини його п'єс не видавалися за життя, вперше вони побачили світ у знаменитому «Першому Фоліо» (1623).
Українська перекладна шекспіріана була започаткована у 40-х pp. XIX ст. М. Костомаровим і продовжена перекладами П. Куліша, М. Старицького, П. Свєнціцького, Ю. Федьковича, І. Франка, а згодом - М. Рильського, М. Бажана, Бориса Тена, Л. Гребінки, І. Стешенка, М. Лукаша, Д. Павличка, Д. Паламарчука, Г. Кочура, Ю. Лісняка, М. Литвинця, Л. Танюка, О. Мокровольського, О. Сенюк, В. Струтинського та ін.

Мабуть, популярність великого художника завжди ширша, ніж ми можемо собі уявити. Така популярність і в Шекспіра, бо він стверджує нетлінне: велич людини, її людську складність, її боротьбу за кращий людський світ. Шекспір не став би генієм, якби не збагнув свого віку, не творив для нього й заради нього, але він не був би генієм, якби не сягнув через віки.


З нагоди 400-ї річниці від дня смерті В.Шекспіра учні 9 та 11 кл. разом з вчителем Англійської мови - Козловою Мариною Володимирівною провели відкритий урок на тему :"William Shakespear... The brilliant poet, the makvelous olramatist, the greatest of the great."




Немає коментарів:

Дописати коментар